Reach Youth - 3rd Newsletter

3° Ενημερωτικό δελτίο

Ιούλιος 2021

Η ανάπτυξη του Συνόλου Δημοκρατικών Παρεμβάσεων συνεχίζεται..

 

Κατά τη ανάπτυξη του θεωρητικού περιεχομένου και της προσέγγισης που θα ακολουθούσε η εκπαίδευση για τη δημοκρατία, διεξαγάγαμε έναν επιπλέον γύρο δοκιμών σχετικά με τις δραστηριότητες που επιλέξαμε. Από τις 14 έως τις 18 Ιουνίου 2021 όλοι οι εταίροι συναντήθηκαν διαδικτυακά για μια σειρά εργαστηρίων που κατέληξαν σε 5 επιπλέον δραστηριότητες που θα συμπεριληφθούν στο σύνολο της παρέμβασης για τη δημοκρατία.

 

Κάθε εταίρος φρόντισε για την υλοποίηση 1 δραστηριότητας, ενώ συνεχίσαμε επίσης να δοκιμάζουμε τη συμπληρωματική ενότητα IO3 σχετικά με τα βασικά στοιχεία σύγκρουσης και επικοινωνίας που συντονίζεται από τον συνεργάτη μας από τη Βουλγαρία, BIMEC.

Image

Η πρώτη δραστηριότητα που δοκιμάστηκε ήταν "Πύραυλοι ή έδαφος", που προτάθηκε από τον Ισπανό συνεργάτη μας Asociación Caminos. Η δραστηριότητα αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση του προβληματισμού σχετικά με την ειρήνη και τις συγκρούσεις, την επίλυση των συγκρούσεων και τη σημασία μιας κουλτούρας ειρήνης. Ο ΟΗΕ ορίζει την κουλτούρα της ειρήνης ως ένα σύνολο αξιών, στάσεων και συμπεριφορών που βασίζονται στην απόρριψη της βίας, προτείνοντας εναλλακτικά το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις ως τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων μεταξύ ατόμων, ομάδων και εθνών. Στόχος της δραστηριότητας είναι να δείξει πρακτικά πόσο βολικός είναι ο διάλογος σε αντίθεση με τη βία.

 

SWDC, ο συντονιστής του Reach Youth πρότεινε τη δραστηριότητα "Power Flower", έναν οπτικό τρόπο αντιμετώπισης της κοινωνικής μας θέσης στην κοινωνία και συζήτησης της έννοιας του προνομίου. Η δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα ελκυστική, ιδίως επειδή αποκαλύπτει μέσω της συζήτησης ότι ο τρόπος που ο καθένας αντιλαμβάνεται την σημασία των προνομίων είναι υποκειμενικός και έχει διαφορετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων.

 
image

Κατά τη διάρκεια της3ης ημέρας,  το CSI από την Κύπρο δοκίμασε μαζί μας τη «Δομημένη Διαδικασία Δημοκρατικού Διαλόγου», η οποία μας επέτρεψε να μπούμε στη θέση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και να κατανοήσουμε τη διαδικασία ανάπτυξης λύσεων σε κοινωνικά ζητήματα. Αυτή τη φορά συγκεντρωθήκαμε ως ειδικοί για να προτείνουμε λύσεις στις επιπτώσεις της πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου.

Η δραστηριότητα αποδείχθηκε ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξουμε στην πράξη πώς λειτουργεί η χάραξη πολιτικής και πόσο περίπλοκη είναι η εξεύρεση κοινών λύσεων.

Την 4η μέρα, ο οργανισμός BIMEC παρουσίασε τη μέθοδο "Η κρυψώνα", μια πραγματικά διασκεδαστική δραστηριότητα που μας έκανε να αντιμετωπίσουμε τις ηθικές και κοινωνικές μας απόψεις χάρη στο γεγονός ότι έπρεπε να πάρουμε μια τρομερή απόφαση για την επιβίωση μιας κοινωνίας. Η κρυψώνα είναι ένα ατομικό καταφύγιο όπου μια ομάδα πολιτών πρέπει να κρυφτεί για να σώσει ό,τι έχει απομείνει από μια κοινωνία μετά την ατομική πτώση. Το σύστημα υποστήριξης ζωής του καταφυγίου όμως δεν επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να επιβιώσουν, η ομάδα πρέπει να ενωθεί και να αποφασίσει ποιος θα σωθεί και ποιος θα πρέπει να θυσιαστεί για την επιβίωση της ομάδας.

Η τελευταία παρέμβαση που δοκιμάστηκε, «Η Σκάλα της Συμμετοχής» έχει προταθεί από την CESIE για να διερευνήσει τις διάφορες καταστάσεις στις οποίες οι νέοι είναι σε θέση να συμμετάσχουν και σε ποιο βαθμό η συμμετοχή τους έχει νόημα. Στη συνέχεια, οι νέοι καλούνται να εντοπίσουν εμπόδια και παράγοντες που ενδυναμώνουν τη συμμετοχή τους, ως συμπέρασμα, να επιλέξουν που έχουν τον έλεγχο που όχι. Η δραστηριότητα αποσκοπεί στην προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων σε όλες τις πτυχές της ζωής τους: σχολείο, γειτονιά, κοινότητα, πόλη κλπ.

 

Η BIMEC φρόντισε επίσης να δοκιμάσει 3 επιπλέον δραστηριότητες από το IO3 μαζί μας: "Τα συναισθήματά μου", "Συναισθηματική Αεροπειρατεία" και "Στα παπούτσια άλλων". Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι προσανατολισμένες στο να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση των δικών μας συναισθημάτων καθώς και των άλλων ανθρώπων. 

image

Οι τοπικές μας δραστηριότητες ήταν επιτυχημένες!

 

Οι διαδικτυακές δοκιμές δεν ήταν το μόνο στάδιο για πιλοτική εφαρμογή του Συνόλου δημοκρατικών παρεμβάσεων καθώς όλοι οι εταίροι έχουν δοκιμάσει όλες τις παρεμβάσεις τοπικά με ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων. Αυτό μας βοήθησε να βελτιώσουμε περαιτέρω  τις παρεμβάσεις και να τις προωθήσουμε τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά. Εδώ  είναι μερικές από τις εμπειρίες μας!

 

Οι 6 πιλοτικές παρεμβάσεις του CESIE ξεκίνησαν με μια ομάδα 25 φοιτητών από το πανεπιστήμιο του Παλέρμο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2021. Όλο το υπόβαθρο των μαθητών ήταν στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιστήμες, οπότε οι δραστηριότητες έχουν κριθεί από αυτούς ως κάτι που θα χρησιμοποιήσουν μόλις εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό είτε με τους μαθητές τους είτε με τους νέους με τους οποίο θα συνεργαστούν. Όλες οι συνεδρίες έγιναν διαδικτυακά, οπότε όλες οι παρεμβάσεις έχουν δοκιμαστεί στην διαδικτυακή τους έκδοση. Η πιλοτική περίοδος ήταν πραγματικά χρήσιμη για τη συλλογή σχολίων και τη δυνατότητα κάθε δραστηριότητας (που αναπτύχθηκε αρχικά για μια εφαρμογή πρόσωπο με πρόσωπο) σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον.

 

Το BIMEC εφάρμοσε πιλοτικά 2 παρεμβάσεις, "Σχεδιάζοντας την ιδέα: το ζώο της δημοκρατίας" και "Ποιος είναι στην εικόνα;" με 22 εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας από τη Βουλγαρική υπηρεσία απασχόλησης. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι και οι δύο παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές για την επίτευξη του στόχου της δημοκρατικής σκέψης για τη νεολαία. Ειδικά όσον αφορά την ενημέρωση των νέων σχετικά με τη δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα/θεσμούς. Η δεύτερη δραστηριότητα από την άλλη πλευρά πέτυχε το στόχο της καταπολέμησης των προκαταλήψεων και της ανάπτυξης ενσυναίσθησης μεταξύ των συμμετεχόντων.

animal of democracy
animal of democracy

Το CSI στην Κύπρο πιλοτικά τις μεθόδους «Σχεδιάζοντας την έννοια: το ζώο της δημοκρατίας», «Το παιχνίδι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «Στη θέση του άλλου» με μια ομάδα κοινωνικών λειτουργών, εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας, εκπαιδευτών νεολαίας και νέων. Η εμπειρία τους πρότεινε επίσης την αποτελεσματικότητα και των 3 μεθόδων. Τους επόμενους μήνες θα δοκιμαστούν όλες οι άλλες μέθοδοι.

 

Το SWDC κατάφερε να αποκτήσει πολύτιμες πληροφορίες και από την εσωτερική εμπειρία πλοήγησης κατά τη διάρκεια μιας 3ήμερης έντονης πιλοτικής συνεδρίας τον Απρίλιο του 2021. Η ομάδα με την οποία συνεργάστηκαν έχει αναμιχθεί μεταξύ νέων και επαγγελματιών της παιδαγωγικής/εκπαίδευσης, γεγονός που εξασφάλισε υψηλή ποιότητα και σε βάθος ανατροφοδότηση για όλες τις προτεινόμενες δραστηριότητες. Ανακάλυψαν κρυμμένα ταλέντα με διαδικτυακά εργαλεία ειδικά με την παρέμβαση του Ζώου της Δημοκρατίας, η οποία επέτρεψε σε έναν μαθητή να δείξει το ταλέντο του για πρώτη φορά μπροστά στους συμμαθητές του. Η όλη εμπειρία μπορεί να συνοψιστεί ως αξιόλογη, ασφαλής και στοργική, καθώς αυτά ήταν τα κύρια σχόλια και αποτελέσματα που πέτυχε η ομάδα.

 

Ο Ισπανός εταίρος, Asociación Caminos, εφάρμοσε πιλοτικά 5 από τις παρεμβάσεις μας. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά για τους νέους συμμετέχοντες, οι οποίοι επέδειξαν κάποιες καλλιτεχνικές δεξιότητες ενώ έμαθαν για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνεργαζόμενοι μεταξύ τους και κάνοντας μια επισκόπηση του πολιτικού συστήματος στην Ισπανία και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμβάθυναν τις γνώσεις τους σχετικά με τη δημοκρατία, όλα με διασκεδαστικό και δυναμικό τρόπο!

Επόμενα βήματα: Η πλατφόρμα μάθησης και οι κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής

 

Στα πλαίσια του Reach Youth, δεν επιδιώκουμε μόνο να παρέχουμε στους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας, όπως εμείς, ένα σύνολο πρακτικών δραστηριοτήτων για την κατάρτιση της δημοκρατίας και τη διαχείριση των συγκρούσεων. Θέλουμε να διαθέσουμε το έργο μας για να προσεγγίσουμε την ευρύτερη κοινότητα των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας. Έτσι, εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες, μπορείτε ακόμα να μάθετε τα πάντα για τις δραστηριότητές μας και πώς να τις εφαρμόσετε με τους νέους μόλις ολοκληρωθεί η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης ανοικτής πρόσβασης!

 

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης της πλατφόρμας (διαθέσιμη το φθινόπωρο του 2021), αλλά μόλις ολοκληρωθεί κάθε ενότητα θα έχετε όλες τις γενικές πληροφορίες, την περιγραφή της δραστηριότητας στην οποία αναφέρεται η ενότητα, τα μαθησιακά της αποτελέσματα και τον καλύτερο τρόπο υλοποίησής της είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε διαδικτυακά. Έτσι, εάν εσείς ή οι συνάδελφοί σας ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε μόλις είναι έτοιμο θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτήν αμέσως!

 

Επιπλέον, προκειμένου να βοηθήσουμε τις οργανώσεις να εφαρμόσουν τις μεθόδους μας εσωτερικά (π.χ. σχολεία, οργανώσεις νεολαίας κ.λπ.) είμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης ενός συνόλου κατευθυντήριων γραμμών που θα βοηθήσουν τις οργανώσεις να αναπτύξουν την προσέγγισή μας στην κατάρτιση για τη δημοκρατία των νέων, προσδιορίζοντας τους πόρους που απαιτούνται, το χρόνο να αφιερώσουν στις δραστηριότητες και άλλες σημαντικές υλικοτεχνικές πληροφορίες. Θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για τις κατευθυντήριες γραμμές αμέσως τον Αύγουστο του 2021 και θα είμαστε έτοιμοι να τις παρουσιάσουμε στο τέλος του έργου τον Φεβρουάριο του 2022. 

 

Το υλικό μας από το IO3 είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας σε 5 γλώσσες!

Πηγαίνετε να το δείτε και κατεβάστε το δωρεάν εδώ

reachyouth.eu

Σχετικά με το REACH YOUTH

 

Το Reach Youth είναι μια πρωτοβουλία που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των νέων και των κοινωνικών λειτουργών και στην παροχή των εργαλείων για την προστασία των νέων από τη ριζοσπαστικοποίηση και τον εξτρεμισμό, αποκτώντας τις βασικές αξίες της δημοκρατίας και το αίσθημα ενεργού συμμετοχής που συνεπάγεται ως μέσο αντιμετώπισης κοινωνικών ζητημάτων. Για να γίνει αυτό, η εταιρική σχέση εργάζεται πάνω σε ένα σύνολο εκροών προσανατολισμένες σε αυτούς τους σκοπούς. Συγκεκριμένα, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κατάρτιση της δημοκρατίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας, μια πρόσθετη ενότητα για την επίλυση συγκρούσεων και την επικοινωνία και μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης όπου όλο αυτό το περιεχόμενο θα είναι εύκολα και ελεύθερα διαθέσιμο στους χρήστες σε βάση ηλεκτρονικής μάθησης. Εκτός από όλα αυτά, μετά την πιλοτική περίοδο των προϊόντων μας, θα δημιουργήσουμε έναν οδηγό εφαρμογής που θα είναι διαθέσιμος για εκείνους τους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το υλικό μας και να μάθουν από την πιλοτική εμπειρία μας.

Image

Περισσότερες πληροφορίες

 

Μείνετε συντονισμένοι με τις επερχόμενες εκδηλώσεις και εξελίξεις μας

επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του έργου

www.reachyouth.eu

Ακολουθήστε μας στο Facebook και το Instagram

Facebook Instagram

και ακολουθήστε τα hashtags

 

#ReachYouthEU     #youth4democracy     #youthwork

Σύμπραξη Προγράμματος

 
logo Sozialwerk Dürener Christen
 

Coordinator

 

SOZIALWERK DÜRENER CHRISTEN

Γερμανία

 

sozialwerk-dueren.de

 
logo Asociaciòn Caminos
 

ASOCIACIÓN CAMINOS

Ισπανία

 

www.asoccaminos.org

 
logo CSI Center for Social Innovation

CSI, Center for Social Innovation

Κύπρος

 

csicy.com

 
logo CESIE
 

CESIE

Ιταλία

 

cesie.org

 
logo BIMEC
 

BIMEC

Βουλγαρία

 

bimec-bg.eu

Το Πρόγραμμα REACH YOUth χρηματοδοτείται από το Erasmus+ Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΚΑ2 – Στρατηγικές συμπράξεις, Ευρωπαϊκή συνεργασία στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET).

 
logo Erasmus+
 

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή της παρούσας έκδοσης δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

© REACH YOUth – Project Number: KA202-91548CBC-DE


Newsletter developed by CESIE

View web version

 

You have received this e-mail at [Email] because you are subscribed to CESIE newsletter.
We recently updated our Privacy Policy.
Renew your consent to data collection here.
If you do not want to receive our newsletters anymore, please click here to unsubscribe.